Държавният секретар Антъни Блинкън рекламира стратегия на САЩ за задълбочаване на

...
Държавният секретар Антъни Блинкън рекламира стратегия на САЩ за задълбочаване на
Коментари Харесай

Блинкън рекламира по-дълбок ангажимент на САЩ в Азия

Държавният секретар Антъни Блинкън популяризира тактика на Съединени американски щати за задълбочаване на техните съюзи в Азия, предлагайки усилване на работата в региона на защитата и разузнаването с сътрудници в Индо-Тихоокеанския район, който е все по-обезпокоен по отношение на " нападателните дейности на Китай ", осведоми " Ройтерс ".

По време на посещаване в Индонезия Блинкън описа Индо-Тихоокеанския район като най-динамичния район в света и настоя, че всеки има залог да гарантира статукво без насила и заплашване, в едвам прикрита отпратка към Китай.

Той увери, че Съединени американски щати, техните съдружници и някои претендиращи към елементи от Южнокитайско море ще отхвърлен всевъзможни противозаконни дейности.

" Ще работим с нашите съдружници и сътрудници, за да защитим основания на правила ред, който сме изграждали дружно в продължение на десетилетия, за да подсигуряваме, че районът остава отворен и наличен ", посочи той в тирада в университет.

" Нека бъда явен: задачата на отбраната на основания на правила ред не е да държи в послушание никоя страна. По-скоро тя е да отбрани правото на всички страни да избират своя личен път, без насила и заплашване ", акцентира още първият американски посланик.

Китай има териториални искания към съвсем цялото Южнокитайско море, макар някои припокриващи се искания с други крайбрежни страни и интернационален арбитражен съд, който постанови, че големите искания на Китай нямат правно съображение.

Пекин отхвърли позицията на Съединени американски щати като интервенция от външна мощ, която може да заплаши стабилността на Азия. Китайското външно министерство към този момент не е коментирало мненията на Блинкън.

Блинкън прави първото си посещаване в Югоизточна Азия, откакто президентът Джо Байдън встъпи в служба през януари, посещаване, ориентирано към подсилване на връзките след интервал на неустановеност по отношение на уговорката на Съединени американски щати към Азия при администрацията на Доналд Тръмп.

Въпреки напрежението в Южнокитайско море, въздействието на Пекин набъбна през последните години, откакто той натиска за повече вложения в инфраструктура и интегрирани търговски връзки в Азиатско-Тихоокеанския район, при възприеманата липса на икономическа тактика на Съединени американски щати за района.

Блинкън сподели, че Съединени американски щати ще засилят връзките си с договорни съдружници като Япония, Южна Корея, Тайланд и Филипините и ще засилят отбранителните и разследващите качества с сътрудниците си в Индо-Тихоокеанския район, както и ще защитят отворен и сигурен интернет.

Той обаче акцентира, че това не е съревнование сред район, насочен към Съединени американски щати или Китай.

Той също по този начин увери, че Вашингтон бил зает да притиска военната хунта в Мианмар да постави завършек на насилието, да освободи арестуваните и да се върне към приобщаваща народна власт.

Съединени американски щати също по този начин били ангажирани с нова всеобхватна районна икономическа рамка, която ще включва повече директни задгранични вложения от Съединени американски щати и американски компании, идентифициращи нови благоприятни условия в района, сподели той, без да дава детайлности.

Администрацията към момента не е изяснила какво тъкмо ще включва плануванаъа от Байдън икономическа рамка. Администрацията на Тръмп се отдръпна от въодушевена от Съединени американски щати многонационална тихоокеанска комерсиална договорка през 2017 година

Блинкън, който също по този начин ще посети Малайзия и Тайланд тази седмица, увери, че Съединени американски щати ще работят за подсилване на веригите за доставки и запълване на пропуските в инфраструктурата в района, от пристанища и пътища до електрически мрежи и интернет.

В още един удар против Китай той посочи, че САЩ чували възходящи безпокойства в Индо-Тихоокеанския район по отношение на непрозрачните, корупционни процеси на задгранични компании, които внасят лична работна ръка, източват естествени запаси и замърсяват околната среда.

" Страните в Индо-Тихоокеанския район желаят по-добър тип инфраструктура ", настоя той.

" Но мнозина считат, че е прекомерно скъпо - или се усещат притиснати да одобряват неприятни съглашения при условия, избрани от други, вместо въобще да не се подписват ", посочи още Блинкън.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР